Menna Elfyn – XXII Festival de Poesia de la Mediterrània

Poeta, professora, dramaturga, periodista i editora, va néixer el 1951 prop de Swansea (Gal·les). Escriu en llengua gal·lesa, la llengua més antiga enregistrada a Europa després del llatí i el grec.

Ha publicat catorze col·leccions de poesia, novel·les infantils, llibrets per a compositors del Regne Unit i els Estats Units, ha fet vuit obres de teatre i ha dirigit molts de programes per a la televisió i la ràdio gal·lesa. Al poemari Cell Angel, de 1996, mostra la seva lluita d’activista cultural, feminista i lingüística i hi inclou una seqüència sobre el seu empresonament el 1993 durant una campanya no-violenta per una nova Llei de la llengua gal·lesa. Als anys seixanta ja havia participat en lluites sobre la desobediència civil, fent campanya pels drets de la llengua gal·lesa, i també en la lluita contra l’apartheid i a favor de la pau.

 

El 2011 va publicar Merch Perygl (Danger’s Daughter). El volum bilingüe Murmur, el primer llibre en gal·lès/anglès, publicat la tardor de 2012, fou seleccionat com a traducció recomanada de la Poetry Book Society. La seva obra s’ha traduït a devuit idiomes, el xinès, l’hindi, el lituà, l’espanyol, l’italià i el basc, entre d’altres. Va rebre el Premi Internacional de Poesia a Sardenya el 2009.

El 2016 va publicar Optimist Absoliwt, una biografia del poeta gal·lès Eluned Phillips que va ser seleccionada per al Wales Book of the Year. L’octubre de 2017 va publicar un nou llibre bilingüe de poesia, Bondo, que conté una seqüència de poemes sobre la tragèdia d’Aberfan. La seva memòria literària en gal·lès, Cennad, és de 2018. El 2019 va publicar Murmuri / Murmur en català amb la poeta i traductora Silvia Aymerich. Professora emèrita de poesia a la Universitat de Gal·les Trinity Saint David i presidenta del Wales PEN Cymru, també és columnista al diari nacional de Gal·les des del 1994.

És Fellow de la Royal Society of Literature des del 2015, membre de l’Academi Gymreig i directora de redacció del programa d’escriptura creativa al Trinity College, Carmarthen, des del 1998. Assegura que “Tot el que veig de la vida és a través del meu idioma gal·lès.”Los comentarios están cerrados.